LEGIONY TO

Bolesław Szulia
Przygotowanie chóru:
Ireneusz Wodzyński

Piosenki ułańskie zajmują szczególne miejsce nie tylko w życiu żołnierskim. Ich melodyjność i piękne teksty powodują, że po dzień dzisiejszy towarzyszą one różnym uroczystościom. Utwory te powstały w czasach, kiedy nasi ojcowie walczyli o odzyskanie niepodległości Polski. Wzmacniały wówczas miłość do Ojczyzny, dodawały sił żołnierzom walczącym o jej niepodległość.

Na szczególną uwagę zasługuje tyułowa pieśń Hymn Pierwszej Brygady, powstała w 1917 roku. Melodię zapożyczono z rosyjskiego marsza Przejście przez Morze Czerwone kompozycji M. D. Tomnikowskiego, granego w czasie zaborów przez rosyjskie orkiestry wojskowe i polskie orkiestry strażackie. Autorami tekstu byli dwaj legioniści: Tomasz Biernacki (napisał trzy pierwsze zwrotki) i literat ppłk Andrzej Hałaciński, późniejszy więzień obozu w Kozielsku, zamordowany w 1940 r. w Katyniu. Jej popularność i to, że była ulubioną pieśnią Józefa Piłsudskiego sprawiły, że kandydowała w 1926 r. do rangi hymnu narodowego. Hymn Pierwszej Brygady to najdumniejsza pieśń, jaką kiedykolwiek Polska stworzyła – powiedział Marszałek. Autorzy niektórych z zamieszczonych piosenek są anonimowi, utwory powstawały podczas powstań narodowych, a potem żołnierskie życie dopisywało kolejne zwrotki. Album, oprócz piosenek o ułanach, nagranych przez Centralny Zespół Artystyczny Wojska Polskiego w 1998 roku, zawiera także piękne piosenki o piechocie – bliźniaczej formacji: Przy piechocie fajno jest czy też Piechota, autorstwa i kompozycji płk Leona Łuskino.

Adam Buszko