SERCE W PLECAKU

g) Białe róże,
h) Ułan i dziewczyna,
i) Hej, hej ułani,
j) Jak to na wojence ładnie,

Wykonawcy: Zofia Lupertowicz – sopran, Barbara Brun –Barańska – alt, Michał Szopski – tenor, Bernard Ładysz – bas , chór i orkiestra symfoniczna centralnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego, dyr. Teodor Ratkowski

2. SERCE W PLECAKU, wyk.: Kazimierz Pustelak – tenor, Chór Męski i Orkiestra Polskiego Radia, dyr. Jerzy Kołaczkowski

3. PIECHOTA, wyk.: chór i orkiestra symfoniczna Centralnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego, dyr. Benedykt Konowalski

4. NA STRAŻNICY, wyk. chór męski CZEJANDA, sekcja rytmiczna

5. POLNY KWIAT, wyk. Barbara Nieman – sopran, Kazimierz Pustelak – tenor, chór i orkiestra Centralnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego, dyr. Benedykt Konowalski, kier. chóru Lucjan Mazurek

6. KOŁYSANKA MATKI, wyk.: Urszula Narbut – sopran, chór i orkiestra Centralnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego, dyr. Włodzimierz Porczyński

7. NIE ZOBACZYSZ MATKO SYNA, wyk.: Bernard Ładysz bas, chór i orkiestra Centralnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego, dyr. Włodzimierz Porczyński

8. BYŁ TAKI CZAS, wyk., Stanisław Mikulski – śpiew, Orkiestra Rozrywkowa dyr. Leszek Bogdanowicz

9. ŻOŁNIERZE, MY ŻOŁNIERZE, wyk. chór męski Centralnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego, dyr. Lucjan Mazurek, Warszawska Orkiestra Polskiego Radia i Telewizji, dyr. Włodzimierz Kamirski

10. POWOŁANIE, wyk. Roman Kogut – śpiew, grupa kameralna Reprezentacyjnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego, kier. muz. Mirosław Racewicz

11. PO TEN KWIAT CZERWONY, wyk. Julia Pietraszewska – śpiew, grupa kameralna Reprezentacyjnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego, kier. muz. Mirosław Racewicz

12. GDY NASI CHŁOPCY MASZERUJĄ, wyk. Wiktor Szymonowicz – śpiew, grupa kameralna Reprezentacyjnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego, kier. muz. Mirosław Racewicz

13. WIĄZANKA PIOSENEK ŻOŁNIERSKICH OKRESU POWOJENNEGO
a) Szli na zachód osadnicy, sł. Jacek Kasprowy, muz. Jan Tomaszweskib
b) Do woja marsz, do woja, sł. Maria Terlikowska, muz. Edward Pałłasz
c) Przyjedź mamo na przysięgę, sł. Edward Fiszer, muz. Henryk Klejne
d) To kompania idzie nasza, sł. Tadeusz Margot, muz. Włodzimierz Ścisłowski
e) Gdy śpiewa wojsko, sł. Maria-Magdalena Mikulin-Nowak, muz. Zbigniew Nowak
f) Witaj dniu, sł. Mirosław Łebkowski, Stanisław Werner, muz. Tadeusz Margot
g) Nie ma mocnych na żołnierza, sł. Wiktor Leliwa, muz. Filip Nowak
h) Nasza kompania, Renata Maklakiewicz, muz. Ryszard Siwy

Wykonawcy: chór Centralnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego, dyr. Lucjan Mazurek, Orkiestra Polskiego Radia i TV w Łodzi, dyr. Henryk Debich

Czym dla wojska jest piosenka? ….świętem największym, druhem, wiernym przyjacielem, chlebem powszednim, łykiem wody w dzień upalny, błękitem nieba, ciepłym piecem, zapachem domu – odpowiedział – jakże trafnie – na to pytanie Jerzy Bekker, autor piosenki napisanej do muzyki Jacka Szczygła, która w wykonaniu Krzysztofa Krawczyka w 1975 roku zdobyła Złoty Pierścień na Festiwalu Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu.

Od wieków zdawano sobie sprawę, że muzyka i pieśń dostarczają pięknych wrażeń artystycznych. Są one znakomitą lekcja patriotyzmu, rozpalając świętą miłość kochanej Ojczyzny. Ich rolę w życiu każdego człowieka, a żołnierza w szczególności, dostrzegano w okresie międzywojennym i na wszystkich frontach II wojny światowej.
Miłość i tęsknota do rodzinnych stron, do domu rodzinnego i najbliższych osób, to uczucia naturalne. Wiążą się one w szerszym wymiarze z miłością do swojego kraju, przywiązaniem do sztandaru i barw narodowych, ze znajomością i poszanowaniem dla tradycji i ze rozumieniem konieczności obrony Ojczyzny, gdy zajdzie taka potrzeba. Poeci i kompozytorzy potrafili pięknie łączyć te elementy, aby zagrzewać do boju, osłabiać ból rozstania, dodawać sił oraz dawać wytchnienie utrudzonym wiarusom. Taką rolę spełniały również piosenki żartobliwe, a nawet rubaszne przyśpiewki, tworzone przez samych żołnierzy. W krakowskim tygodniku „Nowości ilustrowane” z 1916 roku można było przeczytać: Muzyka to jakby matka żołnierza. Pociesza, pokrzepia, czuwa przed niebezpieczeństwem, ostrzega, budzi ze snu, na śniadanie wzywa, zwołuje do zebrania zbiórki, kołysze do snu, wzywa do wytrwania i głosi zwycięstwo…
Piosenka to przyjaciel żołnierza – i tego sprzed lat, i tego, który służy w armii dziś, ale nie było i chyba nie ma polskiego domu, w którym by nie znano i nie śpiewano patriotycznych pieśni i żołnierskich piosenek.
Oddajemy do rąk Państwa płytę wydaną tuż przed jubileuszem stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości, a także stulecia powołania biskupstwa polowego w Polsce. Płyta zawiera utwory, które przetrwały próbę czasu. Żyjąc już własnym życiem, zapisały się one na stałe w pamięci słuchaczy i chętnie są słuchane od wielu, wielu lat.
Nagrania archiwalne piosenek pochodzą z zasobów Polskiego Radia i Polskich Nagrań. Wykonawcami są znani artyści m.in.: Bernard Ładysz, Barbara Nieman, Kazimierz Pustelak, Michał Szopski, Stanisław Mikulski. Niektóre piosenki, zdawać by się mogło, nieco przestarzałe jak: Serce w plecaku, Piechota, Na strażnicy, czy wiązanka piosenek z okresu międzywojennego, wciąż poruszają swoim pięknem. Nie ustępują tym, które wykonywane są w nowoczesnych opracowaniach muzycznych m. in.: Powołanie, Po ten kwiat czerwony czy Gdy nasi chłopcy maszerują.
Niech nadal w każdym zakątku naszej Ojczyzny, ale i poza jej granicami – tam, gdzie biją polskie serca, brzmi żołnierska i patriotyczna pieśń.

Adam Buszko