W DZIEŃ BOŻEGO NARODZENIA

Chór męski „Harfa”
Warszawska Orkiestra Kameralna
dyrygent – Jerzy Dobrzański

Kolęda jako pieśń religijna w okresie świat Bożego Narodzenia jest rodzajem i sposobem modlitwy. Pierwsze kolędy tłumaczono z łaciny a później tworzono wersję oryginalne, narodowe. Autorami kolęd byli poeci, bakałarze, kantorzy, żacy wędrowni artyści i duchowni, których imiona i nazwiska nie zachowały się do naszych czasów. Początkowo przekazywane były drogą ustną, a następnie zapisywane i drukowane. Najstarsze polskie kolędy znajdują się w zbiorach katolickich pieśni z XVI wieku w klasztorach oraz Bibliotece Jagiellońskiej, są to kantyczki, rotuły i symfonie anielskie na Boże Narodzenie.

W następnych stuleciach powstawały nowe kolędy, pełne niezwykłego uroku, przepojone uczuciem do Dzieciątka Jezus i Ojczyzny. Franciszek Karpiński, poeta stanisławowski, napisał piękną, wzniosłą kolędę o dużej głębi teologicznej i filozoficznej pt. „Pieśń o Narodzeniu Pańskim”, zwaną później „Bóg się rodzi moc truchleje”.

Tworzono też kolędy religijno – patriotyczne, które wielką popularnością cieszyły się wśród powstańców 1863 roku, zesłańców na Sybir, żołnierzy I i II wojny światowej, powstańców, jeńców obozów i łagrów oraz w stanie wojennym 1981 r.

Płyta prezentuje bogatą paletę najpiękniejszych polskich kolęd i pastorałek: od lirycznych kołysanek o ludowym rodowodzie, po kolędy wzniosłe, patriotyczne. Solistom towarzyszy Chór „Harfa” i Warszawska Orkiestra Kameralna pod dyrekcją Jerzego Dobrzańskiego, który jest także autorem opracowań muzycznych wykonywanych kolęd i pastorałek.

Wykonawcą jest najlepszy od pond wieku, nie tylko w Polsce, wielki i niezwykle skromny artysta Bernard Ładysz – bas i jego żona Leokadia Rymkiewicz Ładysz – mezzosopran. Wcześniej Zbigniew Ładysz, syn Bernarda i Leokadii, artysta muzyk i wokalista nagrał wybrane, najpiękniejsze pieśni kościelne pt.”Największa jest Miłość”. Płyta była cegiełką na cele charytatywnej działalności Caritas.

Pragnieniem wydawcy tej płyty i artystów jest, aby słuchając i śpiewając kolędy i pastorałki, łączyć nasze serca – polskie serca, jak je łączył Biały Opłatek, który uwrażliwia i otwiera na potrzeby bliźniego.

Adam Buszko