WRÓCĄ CHŁOPCY Z WOJNY

Soliści: Elżbieta Czerwińska, Ewa Cabańska,
Wojciech Florczak, Bernard Ładysz,
Rudolf Poledniok, Józef Sojka, Adam Wojdak

Tradycja polskiej pieśni żołnierskiej sięga tysiącletnich dziejów naszego narodu. Niegdyś towarzyszyły one rycerstwu w jego wyprawach, opiewały czyny bohaterskie i sławiły polski oręż.
Pieśń żołnierska odegrała znaczącą rolę podczas II wojny światowej. Zagrzewała do boju, wyrażała radość i tryumf, a niekiedy rozpacz i klęskę.

Piosenka powstawała w huku dział, dymie pożarów, w bitewnym zgiełku i kolumnie marszowej, na partyzanckim biwaku, a nawet w piwnicach i ziemiankach. Tworzyli ją wybitni poeci i kompozytorzy, a także żołnierze i anonimowi autorzy. Album zawiera utwory śpiewane na froncie wschodnim i zachodnim, w Powstaniu Warszawskim i w przyfrontowych lasach. Są też pieśni i piosenki powstałe wcześniej, które stały się bardzo popularne wśród żołnierzy i partyzantów /„Serce w plecaku”, „Piechota”, „Morze, nasze morze”, Marsz lotników”/. Repertuar uzupełniają utwory powstałe współcześnie /„Zagrajcie nam wszystkie srebrne dzwony”, „Nie zobaczysz matko syna”, „Atak”, „Zielone lata”, „Zostały tylko ślady podków”, Wrócą chłopcy z wojny”/. Pieśni i piosenki wykonuje Reprezentacyjny Zespół Artystyczny Wojska Polskiego z udziałem wybitnego artysty śpiewaka Bernarda Ładysza i innych wykonawców. Wydając album „Wrócą chłopcy z wojny” pragniemy utrwalić
pamięć o bohaterach II wojny światowej, którzy odeszli na wieczną wartę oraz oddać należną cześć żyjącym weteranom. Aby pamięć o tamtych dniach była żywą i stale przekazywaną, album skierowany jest przede wszystkim do młodego pokolenia.