OŚRODKI CARITAS OPWP

.

Centrum Charytatywno – Społeczne Caritas im. bł. ks. kmdr. Władysława Miegonia.
76-271 Ustka,
ul. Komandorska 63
tel. (0-59) 814 50 61, 600 248 473
Dyrektor: ks. ppłk Grzegorz Golec
www.caritasustka.ordynariat.opoka.org.pl

Centrum Charytatywno-Społeczne Caritas prowadzi szeroką działalność wychowawczo-wypoczynkową dla dzieci i młodzieży. W obiektach Centrum są organizowane kolonie letnie, zimowiska, rekolekcje oraz obozy sportowe dla dzieci i młodzieży. Położenie
ośrodka daje znakomite warunki dla wypoczynku fizycznego i formacji duchowo-intelektualnej. Bliskość morza, wspaniała przyroda, która otacza ośrodek pozwala na formowanie wśród młodzieży odpowiednich postaw w odniesieniu do środowiska naturalnego, wyczulając ich na piękno polskiej przyrody.

Letni Ośrodek Caritas Ordynariatu Polowego WP w Łomnej k/Birczy
37-740 Bircza,
Łomna woj. podkarpackie
Dyrektor: ks. ppłk Władysław Kozicki
www.rzeszow.ordynariat.opoka.org.pl

Letni Ośrodek Caritas OPWP znajduje się w Łomnej, gmina Bircza, jednym z najpiękniejszych zakątków województwa podkarpackiego, w powiecie przemyskim. Położony wśród malowniczego krajobrazu w południowo-wschodniej części Polski, wchodzi w skład utworzonego w 1991 roku Parku Krajobrazowego Pogórza Przemyskiego. Znajdują się tu m.in. dwa rezerwaty przyrody: „Krępak” w Korzeńcu oraz „Reberec” w Łodzince. Przez teren gminy przebiegają także szlaki turystyczne, ścieżki rowerowe oraz wiele innych cennych obiektów zabytkowych i przyrodniczych.